Suomessa on jo pitkään käyty keskustelua syntyvyyden laskusta. Vuonna 2023 kokonaishedelmällisyysluku oli 1,26, joka on vuodesta 1776 alkavan tilastoinnin matalin syntyvyyden taso. Tutkimusprofessori Anna Rotkirch laati tänä syksynä sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiannosta selvityksen, joka kartoittaa syntyvyyteen vaikuttavia tekijöitä ja mahdollisia keinoja tukea lasten saamista. Selvityksen mukaan Suomessa on iso ero toivotun ja lopullisen lapsiluvun välillä eli moni saa vähemmän lapsia kuin haluaisi.
Moni sateenkaari-ihminen toivoo perheellistymistä, mutta monelle perheellistyminen jää vain haaveeksi. Lahjasoluhoidot aloitettiin julkisilla klinikoilla 2019, mutta käytännöt siitä, saako hoitoa ilman hedelmällisyysvaikeuksia vaihtelevat. Yksityisillä klinikoilla lahjasoluhoito on taas mahdollista, mutta kallista.
Sateenkaari-ihmiset voivat myös hakea adoptiota yksin tai yhdessä. Jotkin maat luovuttavat lapsia myös samaa sukupuolta oleville pareille tai yksin adoptiota hakeville henkilöille. Aikaisempi eletty elämä saattaa kuitenkin vaikuttaa adoptiomahdollisuuteen. Vähemmistöstressi altistaa muun muassa mielenterveyden häiriöille, jotka saattavat käytännössä estää adoption myöhemmin.
Kun matalaan syntyvyyteen pohditaan ratkaisuja, tulisi miettiä myös sateenkaari-ihmisten perheellistymistoiveita. Usealla sateenkaari-ihmisellä on syvä halu perheellistyä, mutta se on Suomessa erittäin hankalaa. Yhteiskunnan pitäisi tukea myös sateenkaarevien perheellistymistä, mikäli syntyvyyttä todella halutaan lisätä.
Lakeuden Sateenkaari ry vaatii, että Suomessa on viipymättä suunniteltava, miten sateenkaari-ihmisten lapsihaaveita ja lapsiperheellistymistä voidaan tukea vahvemmin. Työhön on lainsäätäjän lisäksi osallistuttava hyvinvointialueiden voimin, jotka käytännössä vastaavat perhesuunnittelutyöstä neuvoloiden kautta. Sosiaali- ja terveysalan henkilöstöllä tulee olla osaamista myös sateenkaari-ihmisten ohjaamisessa perheellistymiseen liittyvissä asioissa.
Lakeuden Sateenkaari tekee oman osuutensa sateenkaari-ihmisten perheellistymisen tukemisessa, sillä olemme aloittaneet sateenkaarevan perhetoiminnan syksyllä 2024. Teemme mielellämme yhteistyötä asiassa niin hyvinvointialueen kuin muidenkin toimijoiden kanssa.
Suomessa esimerkiksi ei-kaupallinen sijaissynnytys on yhä laitonta. Sijaissynnytys on yksi harvoista lapsiperheellistymisen tavoista erityisesti sateenkaarimiehille, itsellisille miehille, kohduttomille ja toistuvia keskenmenoja kokeville. Hedelmöityshoitolaissa jopa kiellettiin vuonna 2007 Suomessa tehtävät hedelmöityshoidot, joissa on epäilys lapsen antamisesta adoptoitavaksi. Näin ollen sijaissynnytyksiä ei ole mahdollista toteuttaa Suomessa. Sijaissynnytysjärjestelyissä ulkomailla käyminen ei ole laitonta, mutta prosessi on usein raskas, monimutkainen ja kallis.
Perheellistymiseen on erittäin vähän vaihtoehtoja niillä sateenkaari-ihmisillä, joiden perheissä ei ole synnyttämään kykenevää vanhempaa. Kumppanuusvanhemmuus sopii vain osalle, ja adoptio äärimmäisen harvalle. Synnyttämään kykeneville vanhemmille hedelmöityshoidot yksityisellä puolella taas vaativat huomattavia summia rahaa, kuten tuore HS:n Odottavat äidit -juttu tuo ilmi.
Lakeuden Sateenkaari ry muistuttaa, että jokaisella lasta toivovalla täytyy olla oikeus perheellistymiseen. Sateenkaariperheiden lapset ovat aina toivottuja, sillä perheellistyminen vaatii enemmän pohdintaa ja suunnittelua kuin heteroilla ja usein myös yhteiskunnan vaatimiin erilaisiin testeihin ja arviointeihin osallistumista. Sateenkaarevien perheellistymisen tukeminen on siis hyvä keino paikata matalaa syntyvyyttä.
0 kommenttia