Kansanedustaja Juha Mäenpään suhtautuminen seksuaalivähemmistöön kuuluvan kättelemiseen (I-P 30.1.2024) kertoo alueellisesta tilanteesta. Valitettavasti tämän kaltaiset ulostulot ja julkiset mielipiteet eivät ole poikkeuksellisia Etelä-Pohjanmaalla. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuu edelleen julkista vihapuhetta, häirintää ja syrjintää. Voisi kuvitella, että syrjinnän, eriarvoistamisen ja vihapuheen aika olisi ollut ohi jo kauan sitten, mutta säännöllisesti todistamme, ettei näin ole.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat erityisen haavoittuvaisessa asemassa yhteiskunnassa. He joutuvat kasvamaan ympäristössä, jonka turvallisuudesta ei voi olla varma. He joutuvat pelkäämään, piilottelemaan ja tukahduttamaan itsensä ympäristön painostuksesta. Vähemmistöön kuuluvat joutuvat kokemaan vähemmistöstressiä, joka on syrjintä- ja häirintäkokemuksista tai niiden pelosta johtuva krooninen stressitila. Se aiheutuu yhteiskunnan asenteista, rakenteista ja normeista, jotka aktiivisesti työntävät marginaaliin heitä, jotka jo valmiiksikin joutuvat tuntemaan ulkopuolisuutta.

Ihmisiä ainoastaan heidän seksuaalisen suuntautumisensa tai sukupuoli-identiteettinsä mukaan arvottava puhe viestii, että syrjintä, arvottaminen ja ennakkoluulot olisivat hyväksyttäviä. Syrjintä on kuitenkin laitonta eikä muiden panettelu kuulu hyviin käytöstapoihin. Toivon, että etenkään julkista luottamustoimea hoitavat päättäjät ja viranhaltijat yhteiskunnassa eivät asettaisi ketään ilman hyväksyttävää syytä eriarvoiseen asemaan, vaan että jokaisella on oikeus elämään, henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen ja turvallisuuteen. Sukupuolta tai seksuaalista suuntautumistaan ei voi valita, mutta suhtautumisensa muihin voi päättää olevan asiallista.

Haluaisin, että jokaisella lapsella, nuorella, aikuisella ja seniorilla olisi mahdollisuus olla sellainen kuin on ilman pelkoa siitä, että joku saattaa vahingoittaa, haavoittaa ja rikkoa sanoin tai teoin. Valitettavasti näin ei vielä ole, mutta me Lakeuden Sateenkaaressa teemme väsymättömästi työtä sen eteen. Pyrimme siihen, että jokaisella on mahdollisuus kasvaa turvallisessa ympäristössä, tuntea olevansa hyväksytty ja yhtä arvokas kuin kuka tahansa – oli seksuaalinen suuntautuminen, sukupuoli-identiteetti, silmien väri, keho tai mikä tahansa ominaisuus mitä tahansa.

Sateenkaariyhdistyksen perustaminen Etelä-Pohjanmaalle oli suuri askel lähes kolme vuotta sitten. Nähtävästi yhdistyksemme työlle on edelleen tarvetta. Järjestämme seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluville toimintaa, jossa pyritään luomaan turvallinen tila jokaiselle, jonka turvallisuuden tunnetta on koeteltu koko elämän. Toimintamme vähentää merkittävästi eriarvoisuutta, syrjintää ja ehkäisee syrjäytymistä. Meidän yhdistyksemme on ääni heille, joiden ääni on vaiennettu julmalla, ihmisarvon kiistävällä julkisella toiminnalla.

Kategoriat: tunnelmia

0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *