Olemme surullisina seuranneet Vaasan suomalaisen seurakunnan kirkkoherran linjauksia sateenkaarimessuista. Perustelut sateenkaarimessukiellolle ovat osoittaneet, että taustalla on ennakkoluuloinen, vääristynyt ja mitätöivä suhtautuminen sateenkaarimessuihin ja osaan seurakuntalaisista. Kirkolla ja paikallisseurakunnilla on paljon ikäryhmittäin ja muilla perusteilla järjestettyä toimintaa, mutta muuta kuin sateenkaaritoimintaa ei olla karsimassa. 

Kirkko on edelleen valtakunnallisesti ja paikallisesti merkittävä toimija, joka tavoittaa suuren osan suomalaisista. Se voi toimia esikuvana monelle, ja sillä on käytössään suuri rakenteellinen valta. Kirkko ja seurakunnat voivat halutessaan rakentaa yhteiskuntaa siihen suuntaan, että kaikki ovat tervetulleita, yhdenvertaisia ja arvokkaita. 

Tässä kohtaa täytyy todeta, että kyllä tiedän jokaisen pääsevän kirkon sunnuntain messuun myös – ihan varmasti. Mutta tiedän myös, että suuri osa sateenkaari-ihmisistä on kokenut elämänsä aikana vihaa, syrjintää, väkivaltaa ja mitätöintiä kotonaan, lähikaupassaan ja jopa kirkossa. 

On siis aiheellista pelätä joutuvansa näiden uhreiksi uudelleen. Siksi tarvitaan tilaisuuksia, joissa turvallisemman tilan luomiseen on kiinnitetty oikeasti huomiota. Tarvitaan paikkoja, jossa voi olla lähes täysin varma, ettei tule kohtaamaan edellä mainittuja. Kirkko on monelle koti ja seurakunta perhe, mutta kaikille se ei ole ollut turvallinen koti. 

Seinäjoella kehitys on viime vuosina kulkenut toiseen suuntaan kuin Vaasassa. Seinäjoen seurakunta järjestää tapahtumia, joissa jokaisen on aidosti mahdollista osallistua kirkon ja seurakunnan toimintaan. Sateenkaarimessuja järjestetään jopa seurakunnan työntekijöiden aloitteesta, joten niihin on Seinäjoella todella tervetullut olo. Seinäjoella sateenkaarimessut suunnitellaan yhdessä paikallisen Setan yhdistyksen ja Avara kirkko -ryhmittymän kanssa, ja niitä saattaa vuoden mittaan olla useampi kuin yksi. 

Seinäjoen seurakunnassa huomioidaan myös toiminnan monimuotoisuus. Seinäjoen seurakunnan lämpö, empatia ja avoimuus on herkistänyt monta, jotka eivät ole toisessa seurakunnassa olleetkaan yhtä todesti tervetulleita ja turvallisessa ympäristössä kuin Seinäjoen seurakunnan tilaisuuksissa. 

Seinäjoen seurakunta on toki vain yksi niistä kymmenistä ja sadoista seurakunnista, jotka aktiivisesti haluavat edistää yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja ihmisarvon toteutumista. Sateenkaari-ihmiset ovat olleet seurakuntien jäseninä aina ja tulevat varmasti aina olemaankin, etenkin seurakunnissa, joissa huomioidaan ihmiselämän kaunis ja arvokas kirjo sekä ymmärretään joidenkin ryhmien kaipuu turvallisimmista tiloista. 

Kirkon ja seurakuntien ei tarvitse noudattaa esimerkiksi yhdenvertaisuuslakia uskonnollisen toiminnan harjoittamisessa. Ottamatta kantaa siihen, onko tämä hyvä vai huono asia, totean, että siitä huolimatta kirkko ja seurakunnat voivat rakentaa yhdenvertaisempaa ja avarampaa maailmaa. Se on täysin tahdosta kiinni. 

Haluan kiittää kaikkia niitä seurakuntia, seurakuntien työntekijöitä ja seurakuntalaisia, jotka kohtaavat jokaisen kunnioittavasti, lämmöllä ja rakastaen. Kiitos kuuluu heille, jotka rakentavat tiloista avaria. Valitettavasti nämä käytännöt eivät vielä nykyäänkään ole itsestään selviä. Vieläkin joudumme perustella, miksi esimerkiksi sateenkaari-ihminen tai muut vähemmistöön kuuluvat tarvitsevat turvallisempaa tilaa. 

Mico Ylimäki

puheenjohtaja

Lakeuden Sateenkaari ry


0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *