Tuoreessa väitöskirjassa Minna Laiti tutki sateenkaarinuorten kohtaamista kouluterveydenhoidossa. Tutkimuksessa havaittiin, että yhdenvertaisuus kouluterveydenhoidon palveluissa ei aina toteudu sateenkaarinuorten eli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien nuorten kohdalla. Syynä on se, että terveydenhoitajilla saattaa olla puutteellista tai jopa väärää tietoa seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuudesta, eikä heillä ole mahdollisuutta lisäkoulutukseen.

Läpi elämänsä sateenkaari-ihmiset joutuvat kokemaan puutteellisesta tiedosta tai suoranaisesta vihamielisyydestä johtuvaa epäasiasiallista kohtelua sosiaali- ja terveyspalveluissa. Epäasiallisen kohtelun kokemukset tai pelko niistä nostaa kynnystä palveluiden käyttämiseen tai omasta identiteetistä kertomiseen.

Jokaisella on oikeus tulla kohdatuksi asiallisesti ja jokaisella on oikeus saada sellaista sosiaali- ja terveydenhuollon palvelua, jossa palvelua käyttävä henkilö kohdataan kokonaisena. Kyse ei ole mielipiteestä tai arvoista, vaan lähtökohta on, että näiden toteutuminen on lain velvoittamaa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnalla on velvollisuus hankkia tarpeeksi tietoa oman työnsä tueksi ja heillä on oikeus vaatia työnantajaa järjestämään tiedon hankkimisen tueksi koulutusta. Nuorilla tai kenelläkään muulla sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaalla ei ole velvollisuutta olla tiedon välittäjinä ammattilaisille. Laitin tutkimuksen mukaan terveydenhoitajat arvostivat nuoria moninaisuuteen liittyvän tiedon jakajina, mutta nuoret eivät itse tässä roolissa halua olla eikä heidän tarvitsekaan.

Sosiaali- ja terveydenhuollossa on hyvä olla tietoinen sateenkaari-ihmisten asemasta, koska tutkimusten mukaan vähemmistöstressin takia sateenkaari-ihmiset ovat alttiimpia muun muassa mielenterveyden ongelmille ja muutamille fyysisille sairauksille. Inklusiivisuus (kaikkien huomioiminen) ja sensitiivinen kohtaaminen auttavat rakentamaan yhteiskuntaa, joka jo itsessään lievittää vähemmistöstressiä: vähemmistöstressin perimmäiset juuret ovat kuitenkin syrjivissä, eriarvoistavissa ja vihamielisissä rakenteissa ja asenteissa vähemmistöjä kohtaan. Paikalliset järjestöt kouluttavat mielellään sateenkaariaiheista eri alojen ammattilaisia. Myös Lakeuden Sateenkaari ry on kouluttanut ja kouluttaa jatkuvasti. Vain muutoksia tekemällä saamme muutoksia aikaan ja vain muutoksia tekemällä voimme rakentaa entistä yhdenvertaisemman, avaramman ja inklusiivisemman. Tätä edellyttää myös lainsäädäntö.

Mico Ylimäki

puheenjohtaja

Lakeuden Sateenkaari ry

Teksti on julkaistu ensimmäistä kertaa 17.4.2024 Ilkka-Pohjalaisen ”Yleisöltä” osiossa.

Lue Minna Laitin väitöskirja ”Towards LGBTQ+ inclusive Junior High school nursing: Development of a theoretical model” tästä linkistä.


0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *